Güzel bir ekip olarak kurgulayıp, yazdığımız ve sevgili öğrencilerimizle hayata geçirdiğimiz senaryomuz ‘Teaching With Europeana‘ blogunda yayınlandı. Gelecek kadar ‘Kültürel Mirasımız da Heyacan Verici’ diyerek paylaşmak istiyorum! Emeği geçen herkese tekrar ve çok teşekkürler 🙂
İleride uluslararası bu platformlarda içerik üretmek isteyen eğitimcilere de yol gösterebilmek adına “Europeana“, “Avrupa Okul Ağı” ve “Teaching With Europeana” nedir? Kısaca açıklayalım.
Europeana! Avrupa’nın kültür mirasını tüm dünyaya digital ortamda sunmak için oluşturulmuş bir platformudur. Europeana sayesinde Avrupa’da bulunan çok sayıda kütüphaneye, müzeye, arşiv dosyalarına ve fotoğraf galerilerine herhangi bir ücret ödemeden, online olarak kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. Platformda Avrupa kültürel mirasıyla ilgili fotoğraf, resim, müzik, yazı gibi materyale ulaşabilirsiniz. Eğer materyaller ile ilgilin kullanım izni varsa etkinlik ve projelerinizde kullanabileceğiniz, kaynağı belirli güvenli içeriklere ulaşmış olursunuz.
NEDİR! Avrupa Okul Ağı (European School Net)!
Avrupa Okul Ağı (EUN: European Schoolnet), 1997 yılında Belçika’da 30 Avrupa ülkesinin Eğitim Bakanlıkları tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen uluslararası birlik statüsündedir. Türkiye – Millî Eğitim Bakanlığımız 22 Nisan 2008 tarihinde Avrupa Okul Ağına üyeliği başlatmıştır.(https://www.etwinning.net/tr/pub/highlights/europeana–etwinnings-cultur.htm)
NEDİR! Teaching With Europeana (Europeana ile Öğretme) Blogu!
Europeana DSI (Digital Service Infrastructure) projesi Europeana kaynaklarının kullanılması ve yaygınlaştırılması için Avrupa Okul Ağı (European School Net) tarafından oluşturulmuş bir projedir.
Teaching With Europeana ise, Europeana DSI projesinin bir parçası olarak ortaya çıkmış olan, Europeana kaynaklarının öğretmenler tarafından derslerde kullanmaları ve deneyimlerini paylaşmaları için oluşturulmuş bir platformdur.
Projede Avrupadan farklı ülkelerden oluşan Europeana elçileri ve her ülkenin yaklaşık 10 kişiden oluşan proje kapsamında içerik oluşturan eğitimcileri vardır. Proje kapsamında Teaching With Europeana blogu kurulmuş olup blog üzerinde öğretmen elçi ve kullanıcı grubu tarafından oluşturulan öğrenme senaryoları ve uygulama hikayeleri paylaşılmaktadır.
Blog’daki Öğrenme Senaryoları! (LS) Öğrenme senaryoları Europeana içeriklerinin kullanıldığı ders planlarından oluşmaktadır. Ders planlarında kullanılan içerikler, ilham verici yöntemler, kullanılan yenilikçi teknolojiler ve etkili bağlantılar yer almaktadır. Blog’ta yer alan içerikler farklı ülkelerdeki eğitimcilere de ulaşılabilmesi için İngilizce hazırlanmıştır. Blogda bulunan Öğrenme senaryoları İngilizce olarak indirilebilmektedir. Dil sınırlılığı var gibi görünse de öğretmenlerimiz senaryo içerisinde kullanılan bağlantılar ve içeriklerden faydalanarak kendi öğrenme süreçlerine değerli katkılar yapabilmektedir.
Blog’daki Uygulama Hikayeleri! (SOI) Uygulama hikayeleri ise öğretmenlerin ders planı uygularken yaşadıkları deneyimleri paylaştıkları blog yazılarıdır. Blog’ta etiketler ve arama kullanılarak istenilen konuda içeriklere ulaşılarak ücretsiz kullanılabilmektedir. İçerikler kullanılırken telif haklarına dikkat edilmekte, içerik kaynağı tarafından izinli olmayan materyaller kullanılmamaktadır.
Teaching With Europeana (Europeana ile Öğretme) Blogu Nasıl Kullanabilirim?
Europeana içeriklerden faydalanabilmek için teachingwitheuropeana.eun.org linkini tıklayıp, aradığınız içerikle ilgili ülke kodu, etiket, konu veya anahtar kelime yazarak arama yapabilirsiniz. Europeana içinde yer alan plan ve materyalleri ücretsiz olarak indirebilir ve kendi derslerinde uygulamak için farklı yol haritaları, ilham kaynakları edinebilirler. Ayrıca; Avrupa’dan öğrenme senaryosu hazırlayan ve bu senaryoları uygulayan eğitimcilerle yayınlar senaryolara yapılacak yorumlar üzerinden iletişime geçilerek bağlantı kurulabilir. Eğitimciler öğretim yöntem ve tekniklerine ilişkin deneyim ve fikir paylaşımı yapabilirler. Ayrıca; yayınlanan içeriklerle öğretmenlerin uluslararası projeler üzerinde çalışabilmelerine olanak sağlar. Böylece kendi derslerinde uygulamak için farklı fikirler edinebilirler. Ülkemize ait planlara TR ülke kodu araması ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Gelecek güzel günlerde! Sizlerin de senaryomuzu okullarınızda hayata geçirip, geri bildirimlerinizi bizimle paylaşmanız dileğimle,
Senaryomuza İlham olan yayınlar! Tavsiye ederim 🙂
Keyifli okumalar,
Arzu